Niebo w gębie na wiosnę! - PRZEWODNIK PO KRAKOWIE ::Przewodnik Kraków - Oprowadzanie po Krakowie - Informator - Zwiedzanie Krakowa z przewodnikiem miejskim - zapraszam do Krakowa

www.abc-krakow.pl

Impresje » Niebo w gębie na wiosnę!


Sałatka chorałowa czy szpinak co zdrowia dodaje? Pieczeń przeora z jelenia w sosie z jałowca i żubrówki lub rolada furtiana z polędwicy wołowej na sosie borowikowym ułożona. A może polędwiczki wieprzowe zawijane boczkiem po cystersku w sosie z zielonego pieprzu ...

 A na deser do wyboru sorbet rabarbarowy przedsoborowy z konfiturą z owoców leśnych z żubrówką albo lody truskawkowe w towarzystwie konfitury wesołego mnicha.

To bynajmniej nie menu mojego dzisiejszego obiadu, nie jest to też nowa dieta wiosenna - cud, choć może okazać się, że z cudem mają wiele wspólnego owe specjały, ponieważ są przygotowywane przez dłonie, które często składają się do modlitwy ...

Wymieniłam bowiem niektóre propozycje kulinarne restauracji prowadzonej przez benedyktynów w Tyńcu. Od ponad roku mnisi opactwa proponują odwiedzającym produkty swojej klasztornej kuchni. Działa zarówno sklep jak i restauracja. W sklepie zaopatrzymy się w pyszne konfitury, miody i inne niebiańskie przysmaki. A w restauracji o wdzięcznej nazwie Mnisze co nieco skosztujemy gotowych dań.

I to tam można pewnie poczuć niebo w gębie;-)

Wiosna wczesna i lekko kapryśna a jednak zapraszam do odwiedzenia tynieckiego opactwa, które swoją obecnością od wieków uszlachetnia krajobraz podkrakowskich pól i łąk w zakolu Wisły.

To niezwykłe miejsce strawy dla ducha i dla ciała.


« Powrót